Restaurang- och livsmedelsprogrammet vänder sig till dig som vill arbeta praktiskt i yrken kring måltiden nära kunder och gäster på t.ex. restaurang, bageri eller butik. Du lär dig om traditionella och moderna hantverksmässiga metoder, livsmedelsproduktion, matlagning, servering, måltiden som helhet, försäljning, service, hygien, näringslära, specialkoster och alkoholservering. Du lär dig om planering, organisering, ekonomi och företagande. Du utvecklar din förmåga att bemöta kunder och ge service. På programmet läggs stor vikt vid arbetsmiljöfrågor för att undvika arbetsskador och för att bygga upp en god hälsa.

Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom Yrkeshögskolan. Du kan också välja att läsa extra kurser för att studera vidare på högskolan.

Se film och läs mer om programmet på utbildningsguiden.skolverket.se

OM SKOLAN

Internationella hotell och restaurangskolan erbjuder två yrkesutbildningar. Restaurang- och livsmedels-, och Hotell- och turismprogrammen är yrkesförberedande. Det betyder att du får en yrkesexamen och kan börja jobba direkt efter gymnasiet. Eftersom hotell- och restaurangyrket är ganska likt oavsett land ligger världen framför dina fötter. Eller så väljer du att läsa vidare på universitet, högskola eller yrkeshögskola.

Vad lär jag mig på inriktningen?

Inriktningen bageri och konditori ska ge kunskaper framför allt för arbete inom den hantverksmässiga delen av dessa näringar. Den ska ge de kunskaper som behövs för såväl små- som storskalig verksamhet. Inriktningen kan till exempel leda till yrken som bagare eller konditor.

Exempel på yrkesutgångar

Bagare och konditor

35 utbildningar

karta-google
minuters restid från